Hogy mi? – Örökbefogadott keresztet szenteltek újra Hernádkércsen

Megosztás

A hernádkércsi, örökbefogadott kereszt újraszentelésén nem maradhatott ki az Európai Unió és a baloldal szidalmazása. Latorcai Csaba államtitkár szerint Európa megtagadni készült kétezer éves gyökereit, sőt, „a nyugat baloldali urai” arra törekednek, hogy kisatírozzák a közösségi emlékezetből a keresztet.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2022-ben indított országos kezdeményezést Fogadj örökbe egy keresztet! címmel. A céljuk az, hogy minél több, út szélén álló, vagy felújításra, állagmegóvásra váró keresztet tudjanak megmenteni. Szintén tavalyelőtt beszéltek arról, hogy 2023 végéig több, mint negyven kereszt megújítását vállalták.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette, az olyan keresztény értékek, mint az emberség, az önzetlenség vagy a felebaráti szeretet évezredeken át segítették Európát. Háborúkat, gazdasági válságok sorát és járványokat sikerült a kereszténység és a keresztény értékek erejével túlélni úgy, hogy Európa most is Európa – majd feltette a kérdést: “de vajon meddig?”

A ma felavatott, több mint százéves út menti kereszt sem csupán vallási jelkép, hanem “igazodási pont lelki, szellemi és fizikai értelemben” – mondta.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője szerint a mintegy háromszáz lelkes Hernádkércsen húsz feszület van, egy részüket már korábban felújították. A képviselő kiemelte, a nagyhét közeledtével különleges üzenete van annak, hogy most szentelik újra azt.

MTI-információ

Kép: dpa/dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Gollnow

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek